Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /usr/www/users/sonris/wire/core/WireInputData.php on line 98

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /usr/www/users/sonris/wire/core/WireInputData.php on line 98
Ples je zdravlje

Ples je zdravlje

Da li ste znali da je ljudsko srce zapravo mišić koji se sastoji od četiri šupljine, dvije pretkomore i dvije komore? Za održavanje homeostaze (normalno funkcionisanje svih bioloških procesa) neophodan je stalan i savšen ritam rada srca, ali i ostalih vitalnih organa.

Ne, ovo nije čas funckcionalne anatomije već samo podsjetnik da je ritam svuda oko nas, čak i u nama samima. Svi prirodni fiziološki procesi se odvijaju u savršenom ritmu kojeg mi nazivamo plesom.

Ples je život. Nedvosmisleno. Ples je vazduh koji udišemo, ritmično i harmonično prolazi kroz pluća. Ples su i otkucaji srca, naš puls. I leptirići u stomaku. I držanje za ruku.

Benefiti plesa skoro da su preopširni za nabrojati. Osim očiglednih fizičkih sjajnih strana, jer je sigurno jedina aktivnost u kojoj se zaboravi na vrijeme i probleme, ples ima i brojne psihološke kvalitete. Socijalizacija, razumijevanje, opuštenost i generalan osjećaj pozitivnosti je nešto što odlikuje sve plesače.

Globalna pandemija se bliži kraju, došli smo do kraja tunela i svjetlo je tu. Neće biti dugo, već ćemo uživati u plesu u paru i najveći problem će nam biti kako da savladamo lijevi okret u bečkom valceru. I nerviraćemo se i gubiti strpljenje, ali čemo naučiti. I jedva čekamo da se nerviramo. I da naučimo, ali i ne naučimo. Sve je to ples, savršeni spoj nesavršenosti.

Do jedva očekivanog (uskorog) plesa,

Slobodan Vukčević