Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /usr/www/users/sonris/wire/core/WireInputData.php on line 98

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /usr/www/users/sonris/wire/core/WireInputData.php on line 98
Plesni bonton

Plesni bonton

Pokažite svoje manire uz muziku i ples.

Uvodimo Vas u svijet dobrih i loših običaja prije, za vrijeme i nakon plesa. Kako ples postoji od pamtivijeka, osim plesnih koraka i figura potrebno je znati i plesni bonton.

Neka od osnovnih bonton „pravila“ i kodeks pristojnosti, kada se radi o plesu, su:

1. Na svim plesnim večerima dužnost je muškarca da pleše bar jedan ples sa svim prisutnim ženama, bez obzira na njihove godine i izgled.

2. Prije nego što ćete zamoliti partnericu za ples, ugasiti ćete svoju cigaretu, izvadit ćete ruke iz džepa, odmjerno ćete se nakloniti, te nakon što je partnerica prihvatila poziv na ples zajedno ćete sa njom poći na plesni podijum.

3. Ako ste odbili poziv na ples, za vreme trajanje pesme ne bi trebalo da prihvatite poziv na ples drugog partnera/partnericu.

4. Nakon poziva na ples partner treba da izvede partnericu do podijuma tako što će ona hodati ispred njega.

5. Na datu pjesmu, svaki ples bi se trebao odigrati do kraja sa partnericom, ukoliko koreografija ne nalaže drugačije.

6. Nakon završenog plesa kaže se “Hvala”, u znak zahvalnosti za ples.

7. Ako se partnerica nalazi u društvu starijih, prilikom pozivanja na ples prvo ćete se obratiti njenim pratiocima.

8. Razgovor za vreme plesa je dobrodošao, ali uz poštovanje plesnog podijuma i ostalih plesnih parova. Nekulturno je gledati oko sebe dok plešete u paru.

9. Muškarac mora ples uvek prilagoditi godinama, znanju i spretnosti plesačice. Pokazati da je džentlmen u svakoj situaciji na plesnom podijumu. Bitno je otplesati ples do kraja, čak iako Vam ne prija partner.

10. Ukoliko partnerica želi da pleše sa nekim partnerom dozvoljeno je da priđe prva i zamoli za ples. On shodno bontonu treba da prihvati taj ples i da odigra do kraja pesme. Ako ne želi da nastavi da pleše, jednostavno se zahvali. Takođe, ako partner odbije jednu plesačicu za ples ne bi smio tokom iste pjesme da igra sa drugom partnericom.

11. Obavezno je poštovati dress code događaja na kojem plešete.

12. Uvijek vodite računa o svojoj ličnoj higijeni, a naročito za vrijeme plesa.

Ova pravila su samo tople preporuke i možda jedan od načina da se svi prisjetimo kojih se to pravila moramo držati kada se radi o plesu.